Naslovnica Sport NBA trener Popovich: Crnci u ovoj zemlji punih 400 godina…

NBA trener Popovich: Crnci u ovoj zemlji punih 400 godina…

361

Washington — Trener NBA ekipe San Antonio Spursa Gregg Popovich reagovao je na ubistvo crnca Georgea Floyda u Minneapolisu, poručivši da se kao bijelac stidi tog događaja. Podvukao je kako svi bijelci trebaju podići glas kako se takvo nešto više ne bi ponovilo.

Trener Spursa Popovich je na Twitter profilu objavio kratku videoporuku u kojoj se dotakao slučaja ubistva Georga Floyda, koji je podlegao od posljedica policijskog nasilja.

“Mnogo je stvari koje možemo naučiti iz ove tragedije. Pogledajte na videozapisu u lice policajca koji to uradio. Bijela osoba koja misli da nekoga može nečemu naučiti tako što mu koljenom pritisne grlo. Vjeruje kako je upravu i kako je to njegova dužnost. Kao bijelac se stidim što se nešto ovako dogodilo. Ovo nije ništa drugo nego linčovanje crnaca”, kazao je Popovich.

Dalje je naveo kako bijeli građani trebaju dignuti glas protiv nepravde, kako bi se otkrile činjenice.

“Svi to moramo učiniti, bez obzira na posljedice. Crnci u ovoj zemlji punih 400 godina na ramenima nose istu bol. Strpljenjem i naporima crnaca ova zemlja je doživjela procvat”, rekao je Popovich.

“Naša zemlja ima velikih problema, a osnova tih problema je rasizam”, zaključio je Popovich, prenose federalna.ba i AA.

(StarMo)