Naslovnica Život Navalni “zna ko ga je htio ubiti”…

Navalni “zna ko ga je htio ubiti”…

152
Aleksej Navalni

Moskva — Nove informacije oko pokušaja ubojstva ruskog političara Alekseja Navalnog pojavile su se u javnosti.

Najmanje osam ruskih agenata sudjelovalo je u akciji trovanja Navalnog, tvrdi jedan istraživački tim. Detaljno istraživanje, kako tvrde mediji koji su i sudjelovali u njemu, “otkrilo je da iza svega stoji FSB”.

FSB odnosno ruska tajna služba je u jednoj kompleksnoj akciji otrovala Alekseja Navalnog, tako barem tvrdi nekoliko međunarodnih medija, među kojima je njemački magazin Der Spiegel, istraživačke platforme Bellingcat i The Insider, odnosno američki news-kanal CNN, piše Deutsche Welle.

Priča se, naime, vrti oko šest agenata koji su izveli i dva agenta koji su rukovodili operacijom.

I sam Navalni je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se nalaze osam muškaraca i poručio: „Znam ko me je htio ubiti.“

Na temelju analize podataka o korištenju mobitela, GPS-a i sličnih podataka o lokacijama, analizom brojnih lista putnika koji su koristili domaće linije zračnog prometa rekonstruirali su da je Navalni koji je bio najglasniji kritičar Kremelja još u 2017. bio na meti( nišanu) FSB-ovog tima, piše Der Spiegel.

Dva muškarca za koje se piše da su bili rukovoditelji operacije navodno su članovi dviju FSB-ovih jedinica koje se u prošlosti već dovodilo u vezu s umorstvima trovanjem – radi se o „Institutu za kriminalistiku” i njemu nadređenom „Centru za specijalne tehnike”.

Navalni je 20. 08. 2020. godine kolabirao na jednom letu između sibirskog Tomska i Moskve. Dva dana kasnije je 44-godišnjak, koji se u tom trenutku nalazio još uvijek u komi, prebačen na liječenje u Sveučilišnu kliniku Charité u Berlinu.

(StarMo)