Naslovnica Život Navaljni pod zaštitom u Njemačkoj

Navaljni pod zaštitom u Njemačkoj

248

Berlin — Njemačka je u ponedjeljak objavila da je stavila Alekseja Navaljnog pod zaštitu u bolnici nakon što je zaključeno da je taj dugogodišnji kritičar vlasti u Rusiji najvjerovatnije otrovan u Sibiru.

Navaljni je kolabirao u četvrtak u avionu nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici tvrde da je bio otrovan. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku.

„Sumnja se da je gospodin Navaljni bio otrovan jer nažalost nam je nedavna ruska prošlost dala nekoliko takvih primjera“, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

„Zbog toga što gotovo s potpunom sigurnošću možemo reći da je to bilo trovanje nužna je zaštita“, dodao je, prenose hrvatski mediji.

Rusija nije još komentirala njemačku tvrdnju. Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navaljnom pozlilo te da prvobitni testovi pokazuju da nije otrovan.

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i evropskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje.

Ljekari u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navaljnog su ranije u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, ali da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu.

„Da smo pronašli neki trag otrova koji je potvrđen, tada bi nam bilo puno lakše. To bi bila jasna dijagnoza, jasno stanje i poznata metoda liječenja“, naglasio je doktor Anatolij Kaliničenko iz bolnice u Omsku.

Ruski ljekari nisu otkrili kako su tretirali Navaljnog. Prošle sedmice su objavili da su mu dijagnosticirali metaboličku bolest uzrokovanu niskim šećerom u krvi. Istakli su i da pri tretmanu nisu bili pod pritiskom vlasti.

(StarMo)