Naslovnica Region Naučnik: Tek smo na početku trećeg vala

Naučnik: Tek smo na početku trećeg vala

227
foto arhiva

Zagreb — Od jučer je, odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite, širom Hrvatske na snazi niz strožih mjera zbog rasta zaraženih. Jučer su u Hrvatskoj zabilježena 2.422 nova slučaja zaraze koronavirusom. Epidemiološku situaciju i mjere u Dnevniku televizije N1 analizirao je naučnik Ivan Đikić.

Smatra da je regionalni pristup dobar pristup. “To je vrlo dobra strategija. vjerujem u stručnost lokalnih štabova”, rekao je. Kaže da županije koje imaju bolje brojeve, to su napravile kvalitetnim radom štabova.

Ljudima koji dolaze kući za Uskrs, poručio je da paze, da se ne okupljaju u većim grupama, a ako se okupljaju, neka nose maske.

“Nosite maske uvijek u zatvorenim prostorima, na taj način neće doći do prenosa. Štitite tako i sebe i druge.”

Što se tiče prelaza granice, kaže da se trebalo pripremiti s više testiranja. “Ako se budemo otvarali, zbog zime i skijanja, veliki broj virusa unesen je u Dalmaciju – treba više testirati ulazak turista brzim testovima”, govori.

“Situacija u Hrvatskoj je vrlo ozbiljna, rast je stalan i dosta visok, bolnice pretrpane i nema uopće prostora za opuštanje i optimizam. Mi smo na početku trećeg vala i trebamo biti puno fokusiraniji, s dobrom koordinacijom lokalnih štabova”, kazao je Đikić.

(StarMo)