Naslovnica Region Naučnik piše Plenoviću zbog Covida: U RH se često zbunjuje javnost…

Naučnik piše Plenoviću zbog Covida: U RH se često zbunjuje javnost…

200
Ivan Đikić

Zagreb — Ugledni hrvatski naučnik, Ivan Đikić, poslao je Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kome ga upozorava na stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

– Današnja situacija u Hrvatskoj je izrazito ozbiljna, a podaci koji su javno dostupni (broj zaraženih, hospitaliziranih, teško bolesnih, na respiratorima i nažalost 794 umrlih) predstavljaju alarm za stručnjake koji su i javno iznijeli svoja upozorenja – piše đikić i dodaje kako svjetski stručnjaci predviđaju da će najteže vrijeme ove pandemije biti od decembra 2020. do marta 2021. godine, te da bi pod pretpostavkom dolaska cjepiva početkom 2021. godine, situacija mogla biti pod kontrolom tek krajem 2021.godine”.

– Nažalost, Vlada RH još uvijek nije prezentirala takav jasan plan i strategiju svojim građanima. Znamo da u borbi protiv covida-19 zakašnjela reakcija može dovesti do povećanog gubitka ljudskih života, ekonomskih gubitaka i slabljenja povjerenja građana u sustav. Mnoge EU zemlje su stoga već izradile i prezentirale slične planove, i te mjere se danas primjenjuju i djeluju u smanjivanju pandemije prema brojnim pokazateljima. Osobno sam iznio i nekoliko primjera neophodnih mjera primjenjivih za Hrvatsku.

S druge pak strane, u Hrvatskoj se često zbunjuje javnost plasiranjem netočnih informacija o samom virusu i mjerama, što ne doprinosi našem uspjehu u borbi protiv virusa. Primjerice, glavni epidemiolog Republike Hrvatske gospodin Capak tvrdi da ne vidi korist od strogih epidemioloških mjera, dok članovi Vladinog Znanstvenog savjeta (Primorac, Radman i Lauc) javnosti poručuju kako postoje utemeljene indicije da je virus oslabio, da je dobro da se virus širi u mlađoj populaciji, da nema povećanja smrtnosti zbog covid-19, da će virus sam nestati mutacijama, te ako želimo samo imati minimalan broj mrtvih, trebamo pustiti pandemiju da se slobodno širi i ubije 0.1 ili 0.2 % populacije, uglavnom starijih i bolesnih – piše Đikić premijeru Plenkoviću.

Ostatak pisma je ovom LINKU…