Naslovnica Život Naučnici otkrili misteriozne signale iz galaksije

Naučnici otkrili misteriozne signale iz galaksije

541

London — Astronomi su locirali radio-signale iz dubine svemira i zaključili da je riječ o galaksiji sličnoj Mliječnom putu, koja je udaljena oko 500 miliona svjetlosnih godina od Zemlje.

To je jedan od rijetkih radio-signala za koje je određeno mjesto odakle je poslat ili sa kojeg dolazi, navodi list Nature.

Izvor novih signala (FRB 180916) otkriven je pomoću osam teleskopa sa Zemlje.

Iako je petsto miliona svjetlosnih godina ogromna udaljenost, ti signali su sedam puta bliži od drugog ponavljajućeg i lociranog signala, te više od deset puta od ostalih FRB-ova koji su zabilježeni, a kojima se ne zna mjesto sa koga dolaze, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

Riječ je o takozvanim brzim radio-probojima (FRB), odnosno radio-impulsima sa snažnom energijom. Traju nekoliko milisekundi i ne ponavljaju se.

Astronomi su otkrili izvor brojnih individualnih signala, ali taj ponavljajući radio-proboj ima sasvim drugačiji izvor od prošlogodišnjeg signala, što dodatno produbljuje misteriju.

“Ovaj FRB je među najbližima koje smo otkrili. Vjerovali smo čak da bi to mogao biti neki objekat na ivici naše galaksije”, kaže Mohit Bhardwaj, koautor studije sa Univerziteta McGill, a prenosi britanski Independent.

(StarMo)