Naslovnica Život Naučnici: Nada za sve nepokretne

Naučnici: Nada za sve nepokretne

303

Pariz — Francuz koji je ostao paralizovan poslije nesreće u noćnom klubu može ponovo hodati zahvaljujući egzoskeletu koji kontroliše svojim mozgom, a naučnici kažu da je ovo napredak koji pruža nadu svima koji su nepokretni.

Pacijent se mjesecima obučavao za slanje signala iz svog mozga u kompjuterski simulacioni sistem za obavljanje osnovnih pokreta prije nego što je isprobao robotsku opremu za hodanje.

Ljekari koji učestvuju u ovom istraživanju upozorili su da oprema neće još godinama biti dostupna javnosti, ali su naglasili da ona ima “potencijal da poboljaša kvalitet života i autonomiju pacijenta”, javio je AFP, a prenose bh. mediji.

Muškarac iz Lyona, predstavljen kao Thibault, star je 28 godina i kaže da mu je ova tehnologija omogućila novu šansu u životu.

Njegov život se promijenio prije četiri godine, kada je pao sa balkona visine 12 metara u noćnom klubu i povrijedio kičmu. Ostao je paralizovan od ramena nadole.

“Kada ste u mojoj situaciji, kada ne možete da uradite ništa sa svojim tijelom, poželite da uradite nešto sa svoji mozgom”, rekao je Thibault.

On se mjesecima obučavao na sistemu koji liči na video-igricu da bi stekao vještine potrebne za upravljanje egzoskeletom. Thibault je izjavio da je morao ispočetka naučiti prirodne pokrete.

“Ne mogu sutra otići kući u svom egzoskeletu, ali imam tačku na kojoj mogu hodati. Hodam kada to želim i zaustavim se kada to želim”, rekao je ovaj Francuz.

Povreda vratnog dijela kičme izaziva paralizu svih udova kod oko 20 posto pacijenata i to je najteža povreda ove vrste.

Egzoskelet težine 65 kilograma je djelo kompanije “Clinatec” i Univerziteta u Grenobleu. Oprema se još ne može koristiti izvan laboratorije, ali francuski naučnici kažu da će nastaviti poboljšavati ovu tehnologiju.

(StarMo)