Naslovnica Život Naučnici: Je li zbog OVOGA u nekim krajevima manja smrtnost od Covida?

Naučnici: Je li zbog OVOGA u nekim krajevima manja smrtnost od Covida?

668

Zagreb — Podaci iz koronavirusom teško pogođenih država poput Britanije, Italije i Sjedinjenih Država ukazuju na to da je u sunčanijim dijelovima tih zemalja “uočeno manje smrtnih slučajeva od posljedica covida-19”, tvrde naučnici Univerziteta u Edinburghu.

Rezultati studije objavljeni u britanskom Glasilu dermatologa upućuju na to da se “veća izloženost ultraljubičastom zračenju” može povezati s manjom smrtnošću od posljedica covida-19, prenose hrvatski mediji.

Tim britanskih naučnika uporedio je broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u Sjedinjenim Državama u periodu od januara do aprila 2020. s razinama ultraljubičastog zračenja u gotovo 2500 američkih okruga, a potom je isti obrazac istraživanja primijenio na Britaniju i Italiju.

U nekim dijelovima navedene tri države evidentirano je najviše smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom koronavirusa na globalnom nivou – i po glavi stanovnika i u apsolutnim vrijednostima, ali uočeno je i da je broj smrti znatno opao za vrijeme ljetnih mjeseci.

Poređenja radi, većina zemalja Azije i Afrike zabilježila je relativno nisku smrtnost po glavi stanovnika tokom cijelog perioda pandemije.

Jedan od koautora istraživanja, Chris Dibben je kazao: “Veza između smrtnosti od covida-19, godišnjeg doba i geografske širine bila je prilično očita, a u našoj smo studiji pokušali ponuditi alternativno objašnjenje ovog fenomena.”

Istraživači su rekli da su tokom istraživanja vodili računa o potencijalnom uticaju vitamina D na ovaj fenomen. Taj se vitamin često spominje kao inhibitor covida-19, a naziva se i “sunčanim vitaminom” jer ga ljudski organizam proizvodi više kad je koža izložena sunčevoj svjetlosti.

“Izlaganje suncu moglo bi smanjiti broj smrtnih ishoda od covida-19 nezavisno o vitaminu D”, rekli su britanski naučnici.

Još neka nedavna saznanja doprinose relevantnosti teorije po kojoj vrijeme provedeno na otvorenom umanjuje vjerovatnoća od zaraze koronavirusom i razvoja covida.

Irski zdravstveni zvaničnici u ponedjeljak su objavili podatak po kojem bi samo 0,1 posto svih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji moglo biti povezano s aktivnostima na otvorenom, iako ih je velik broj trenutno zabranjen zbog aktuelnog trećeg zatvaranja.

(StarMo)