Naslovnica Izdvojeno Naučnici: Imunitet krda na koronavirus je nerealan

Naučnici: Imunitet krda na koronavirus je nerealan

239
foto arhiva

Sarajevo — Pacijent je stigao na testiranje u okrugu Washoe u Nevadi 18. aprila sa grloboljom, suhim kašljem i glavoboljom, ali nije imao razloga za zabrinutost. Imao je samo 25 godina, bio potpuno zdrav i premda se pokazalo da je pozitivan, oporavio se brzo i bez poteškoća.

Trideset i pet dana kasnije hitno je prevezen u bolnicu, s kratkim dahom i visokom temperaturom. Odmah je stavljen na terapiju kisikom, te je postao prva osoba u Sjedinjenim Državama kojoj je potvrđena ponovna zaraza koronavirusom.

Dosad je u svijetu zabilježena šačica takvih slučajeva i stručnjaci kažu da je prerano izvlačiti zaključke na tako malom uzorku, prenosi federalna.ba.

Međutim, mogućnost ponovljene zaraze, posebno ako je drugi put klinička slika teža, mogla bi imati velik učinak na to kako će se vlade postaviti prema pandemiji. Na primjer, ideja o sticanju kolektivnog imuniteta zbog mogućih reinfekcija postaje nerealna.

“Ponovne zaraze znače da imunitet stečen putem prirodne infekcije nije savršen”, kazala je Akiko Iwasaka, profesorica imunobiologije na Yaleu.

Naučnici koji su proučavali slučaj iz Nevade nude nekoliko mogućih objašnjenja o tome zašto se pacijent zarazio dvaput.

Možda je u drugom slučaju bio izložen vrlo visokoj dozi virusa, što je izazvalo težu reakciju, a moguće je i da se radilo o virulentnijem soju virusa.

U studiji objavljenoj ove sedmice u Lancetu navode se potvrđeni slučajevi reinfekcije u Belgiji, Nizozemskoj, Hong Kongu i Ekvadoru.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)