Naslovnica Život NATO samit: Potvrđena podrška Bosni i Hercegovini

NATO samit: Potvrđena podrška Bosni i Hercegovini

106

Madrid — Šefovi vlada i država NATO članica objavili su danas službeni tekst deklaracije madridskog samita, kojeg su ocijenili kao prekretnicu u jačanju saveza. S naglaskom na to kako alijansa ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji, veći dio zaključaka odnosio se na rusku agresiju na Ukrajinu.

Izražena je puna solidarnost s vlastima i narodom Ukrajine, ali je službeno potvrđena i podrška partnerskim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, javlja televizija N1.

U zaključcima se između ostalog ističu i sastanci sa NATO-vim partnerima kao i njihov angažman, uključujući i predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine.

“Dodatno ćemo unaprijediti naša partnerstva kako bi ona i dalje ispunjavala interese saveznika i partnera. Razgovarat ćemo o zajedničkim pristupima globalnim sigurnosnim izazovima gdje su pogođeni interesi NATO-a, dijelit ćemo perspektive kroz dublji politički angažman i tražiti konkretna područja za suradnju u rješavanju zajedničkih sigurnosnih problema. Sada ćemo nastaviti s jačanjem našeg angažmana s postojećim i potencijalnim novim sugovornicima izvan euroatlantskog područja”, ističe se u deklaraciji.

Ovim dokumentom službeno je potvrđena i podrška partnerskim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Europi, odlučili smo se za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Republiku Moldaviju. Radit ćemo s njima na izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke neovisnosti. Također ćemo pojačati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima s juga”, naglašava se u deklaraciji.

(StarMo)