Naslovnica Život NATO-Rusija: “Značajne razlike” po pitanju Ukrajine

NATO-Rusija: “Značajne razlike” po pitanju Ukrajine

115
Jens Stoltenberg; foto: agencije - ilustracija

Bruxelles — Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da su se Alijansa i Rusija složili da pokušaju da zakažu više sastanaka, uprkos tenzijama oko gomilanja ruskih trupa u blizini granica sa Ukrajinom, prenosi AP.

Govoreći nakon što je predsjedavao sastankom Vijeća NATO-Rusija, Stoltenberg je rekao da su obje strane „izrazile potrebu za dijalogom i istraživanjem rasporeda budućih sastanaka“.

Ali Stoltenberg je rekao da bilo kakvi razgovori o Ukrajini neće biti laki.

„Postoje značajne razlike između NATO saveznika i Rusije po ovom pitanju“, rekao je on novinarima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stoltenberg je naglasio da Ukrajina ima pravo da sama odlučuje o svojim budućim sigurnosnim aranžmanima i da će NATO nastaviti da ostavlja otvorena vrata za nove članice.

„Niko drugi nema šta da kaže, i naravno Rusija nema pravo veta“, rekao je on.

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman potvrdila je u srijedu da svaka evropska zemlja treba da ima pravo da se pridruži NATO-u ako to želi, uprkos insistiranju Rusije da ta vojna organizacija prestane da poziva nove članice, posebno Ukrajinu.

„Ponovo sam potvrdila fundamentalne principe međunarodnog sistema i evropske sigurnosti: svaka zemlja ima suvereno pravo da izabere sopstveni put“, napisala je Sherman na Twitteru, dok su se visoki zvaničnici NATO i Rusije sastali kako bi pokušali da premoste naizgled nepomirljive razlike oko budućnosti Ukrajine.

(StarMo)