Naslovnica Region NATO raspoređuje vojsku u tri zemlje koje graniče sa Srbijom

NATO raspoređuje vojsku u tri zemlje koje graniče sa Srbijom

174

Beograd — SAD i nekoliko saveznika su u pregovorima o raspoređivanju više hiljada vojnika u istočnoevropskim zemljama NATO-a, u znak podrške Ukrajini koja se suočava sa mogućim napadom Rusije, javlja Nova.rs.

Svaka država koja pristane na ovakav dogovor obezbjedit će po 1.000 vojnika. Među zemljama koje razmatraju da prihvate raspoređivanje trupa su Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali konačna odluka još uvijek nije donesena, prenosi televizija N1.

SAD i Velika Britanija su među silama koje razmatraju raspoređivanje vojske prije invazije, ali nije svih 30 članica NATO-a voljno da učestvuje u ovom planu. Stoga su SAD u pregovorima da pošalju dodatne snage na bilateralnoj osnovi ili, kako je to opisao jedan zvaničnik, kao „koaliciju onih koji su voljni da učestvuju“, prenio je CNN.

Američke snage bi mogle da djeluju, kao što već rade, jednostrano u Evropi, ali i pod postojećim komandnim strukturama NATO-a.

Mogućnost raspoređivanja nekih snaga bliže ruskom pragu prije moguće invazije označava promjenu stava Bidenove administracije, koja je ranije bila oprezna u pogledu rizika od daljeg provociranja Moskve. Kremlj bi mogao da iskoristi ovaj potez kao primjer agresivnog stava NATO-a kojim Rusija može da opravda gomilanje snaga duž ukrajinskih granica.

Novi vojni planovi kroje se zbog velike zabrinutosti SAD-a da bi invazija Rusije na Ukrajinu mogla da se desi u bilo kom trenutku u narednom periodu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)