Naslovnica Politika NATO-put BiH: HDZ i Čović se razotkrili

NATO-put BiH: HDZ i Čović se razotkrili

405

Sarajevo — NATO integracije su strateško opredjeljenje BiH, odlučilo je tako Predsjedništvo BiH prije 15 godina. U međuvremenu bilo je sporenja, različitih tumačenja, negodovanja, opstrukcija i blokada, i to uglavnom od predstavnika iz Republike Srpske. Sada se njima pridružio i Dragan Čović.

U kratkoj analizi NATO puta BiH na javnom servisu susjedne Hrvatske predsjednik HDZ-a Dragana Čovića naveo je da postoje otvorena protivljenja predstavnika srpskog naroda, dok bošnjački političari daju tek prividnu podršku.

Dom naroda o Čovićevom intervjuu

– Hrvatski narod je jedini danas zagovornik ovakve Bosne i Hercegovine u kojoj moramo osigurati tri naroda, ali i euroatlantski put BiH. To iskreno nije nijedan bošnjački predstavnik iz političkog Sarajeva, a rekao sam već šta mislim o predstavnicima srpskog naroda kad je u pitanju NATO savez – rekao je Čović.

O izrečenom bilo je riječi i na sjednici državnog Doma naroda.

– Niste govorili istinu na HRT-u i to je problem – kazao je Denis Bećirović, delegat u Domu naroda BiH (SDP), javila je Federalna televizija, a prenosi portal federalna.ba.

– Imamo ispitivanje javnog mnijenja pa se zna da je NATO put od strane bošnjačkog naroda snažno podržan – istakao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH (SDA).

– Svaku riječ koju sam rekao i u tom intervju i u svakom drugom je činjenica odnosa u BiH – odgovorio je Čović.

Bio je to tek početak dugotrajne rasprave o tome ko blokira, a ko je za NATO. SDP-ov delegat Denis Bećirović odlučio je, kako je rekao, sve javno testirati:

– Da ne bude dileme i da provjerimo ove javno izrečene navode gospodina Čovića, u skladu s Poslovnikom predlažem sljedeću tačku dnevnog reda: Razmatranje izvještaja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o napretku BiH u procesu priključenja u NATO s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti na putu prema punopravnom članstvu u NATO savezu – predložio je Bećirović.

Glasanje je pokazalo da je šest delegata bilo za ovaj prijedlog, osam je bilo protiv, a jedan suzdržan, pa je ta tačka odbačena.

Glasanje delegata iz SNSD-a nije iznenadilo. Međutim, i HDZ-ovci su bili protiv. Otvoreno je na ovaj način politika Dragana Čovića samu sebe demantovala kako su oni ne samo nositelji evropskih vrijednosti, već i jedini zagovornik NATO integracija.

– Mi smo bili protiv inicijative zbog toga što smatramo da je inicijativa koju je on pokrenuo neodgovorna i neozbiljna i više služi u svrhu populizma nego istinskih aktivnosti. Uvijek smo, a to se može i vidjeti, radili da intenziviramo naše aktivnosti i da sve odradimo što je do nas kako bismo priblizili BiH EU, a prije svega NATO-u – pojasnila je Marina Pendeš, delegatkinja u Domu naroda BiH (HDZBiH).

Kontinuitet tihog blokiranja integracija

Istraživač i kourednik Istinomjera Denis Čarkadžić ističe da je razlika između onoga što Čović govori kada su NATO integracije u pitanju i onoga što u praksi radi vidljiva na primjeru usvajanje budžeta BiH koji je predložio Vjekoslav Bevanda a Vijeće ministara ga usvojilo, i u kojem je do maksimuma redukovan novac za program reformi.

– Postoji kontinuitet tihog blokiranja NATO integracija, sasvim sigurno od strane HDZ-a. Šta je razlog, o tome se može naširoko, ali mislim da je to jednim dijelom i zbog jakih veza s politikom SNSD-a – smatra Čarkadžić.

A koja već odavno ne krije da čini sve da bi BiH učinila nefunkcionalnom, što daljom od praga Evropske unije i nikada članicom NATO saveza. Zaboravljajući pritom da deklarativno protivljenje SNSD-a,na primjeru slanja ANP-a, demantuje i njihovu politiku.

– U dokumentu NATO 2030, to je dokument razvoja, na strani 59 BiH se ne vidi čak ni u aranžmanu za Partnertsvo, a u Članu 11 istog dokumenta piše “eventualno buduće članstvo” – navodi Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda BiH (SNSD).

Tačno, ali je ovo svjesna zamjena teza i pokušaj političke interpretacije za slabije upućene. Naime, BiH i ne treba biti navedena u aranžmanu za partnerstvo jer je opredijeljena za članstvo za razliku od Srbije. A eventualno buduće članstvo je najlogičnija formulacija jer i težimo ka članstvu. Panične težnje za pozicioniranjem ogoljavaju politiku HDZBiH koja sada i javno opstruira NATO put iako je zacrtan odlukama svih državnih organa te svjesno opstruiranje znači i krivično djelo.

(StarMo)