Naslovnica BiH NATO ocjenjuje Bataljonsku grupu Oružanih snaga BiH

NATO ocjenjuje Bataljonsku grupu Oružanih snaga BiH

472

Banja Luka — Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) počeli su danas na vojnom poligonu “Manjača” četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocjenjeni od ocjenjivača NATO-a u području interoperabilnosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

To, kako se navodi, podrazumijeva provjeru obučenosti, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih jedinica po NATO-ovoj listi zadataka.

Uspješnim realiziranjem vježbe NEL-1, spomenuta jedinica lake pješadije nivoa bataljona završit će prvi nivo četverogodišnjeg ocjenjivanja po NATO-vom Konceptu operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna po NATO standardima, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Potom slijedi drugi nivo dvogodišnjeg ocjenjivanja u području borbene spremnosti, nakon čega je jedinica certificirana za učešće u multinacionalnim operacijama vođenim NATO-om, operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

– Radi dostizanja interoperabilnosti s oružanim snagama članica NATO saveza te učešća u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarirale Bataljonsku grupu lake pješadije. Ova je jedinica u novembru 2019. godine uspješno prošla i vježbu ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) u skladu s NATO procedurama, a koja je bila preduslov za realizaciju NEL-1 – navodi se u saopštenju.

Iz MOBiH-a ističu kako je Koncept operativnih sposobnosti, program kojim se izgrađuje, dostiže i verificira interoperabilnost i operativna sposobnost deklariranih jedinica za učešće u operacijama predvođenim NATO-om.

Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica OSBiH (750 pripadnika), koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe osiguran je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OSBiH, a sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu donirala je Britansko ambasada u BiH, navodi se u saopštenju.

(StarMo)