Naslovnica Region NATO obuka za vojnike CG

NATO obuka za vojnike CG

266

Podgorica — Da bi crnogorski vojnici bili dio NATO snaga za brzo reagovanje (NRF), morat će proći šestomjesečnu obuku Alijanse, to su za list Pobjeda kazali iz NATO-a komentarišući nedavnu odluku Skupštine Crne Gore da u NRF bude upućeno do 30 pripadnika Vojske Crne Gore.

NATO snage za brzo reagovanje su jedinice visoke spremnosti koje sačinjavaju kopnena, zračna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno.

Dio tih snaga, shodno odluci crnogorskih vlasti, bit će i crnogorski vojnici, ali će prije toga morati da prođu zahtjevnu NATO obuku.

“Pozdravljamo planirani doprinos Crne Gore u NATO snagama za reagovanje (NRF). NRF su snage velike spremnosti koje sačinjavaju kopnena, zračna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno”, kazali su iz NATO -a za Pobjedu, prenosi RT CG.

Kako su objasnili iz Alijanse, rotiranje snaga kroz NRF zahtijeva da saveznici i partnerske države ispune stroge standarde i usvoje postupke potrebne za odbrambene i ekspedicijske operacije.

“Kao rezultat, učešću u NRFu prethodi šestomjesečni program vježbi NATO-a u cilju integrisanja i standardizacije različitih nacionalnih kontingenata”, naveli su iz NATO-a.

Skupština Crne Gore prošle sedmice odlučila je da odobri učešće do 30 pripadnika Vojske Crne Gore u sastav NATO snaga za brzo reagovanje. Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše tijelo za političke odluke u NATO savezu Sjevernoatlantski savjet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga.

Tu odluku, koju je predložio Savjet za odbranu i bezbjednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu. Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC konsenzusom članica Savjeta.

Operativno komandovanje NRF-a se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

“U slučaju da NAC donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje”, piše u obrazloženju.

Navodi se da će upućivanjem pripadnika VCG u NRF, Crna Gora aktivno doprinijeti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta saveza, a time direktnom unapređenju bezbjednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

“Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u savezu”, zaključuje se u obrazloženju.

(StarMo)