Naslovnica Život NATO: Nismo prijetnja Bjelorusiji niti bilo kome drugom

NATO: Nismo prijetnja Bjelorusiji niti bilo kome drugom

247
foto arhiva

Brisel — NATO je u subotu uveče demantovao da jača svoje snage na granici sa Bjelorusijom, navodeći da su ovakve tvrdnje neosnovane.

“Tvrdnje u vezi sa jačanjem NATO na granici sa Bjelorusijom nisu osnovane. Kao što smo jasno rekli, NATO ne predstavlja prijetnju za Bjelorusiju niti bilo koju drugu zemlju i nema jačanja vojnih snaga u regionu”, navodi se u saopštenju portparolke NATO Oane Lungescu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je ministarstvo odbrane da obrati pažnju na kretanje NATO snaga ka Poljskoj i Litvaniji, podsjeća RSE.

Lukašenko je pozvao ministarstvo da preduzme mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta.

Nakon što je proglasio pobjedu na izborima 9. augusta, Aleksandar Lukašenko suočava sa najvećim izazovom u svojoj vladavini dugoj 26 godina.

Antivladini demonstranti izašli su na ulice Minska i drugih gradova Bjelorusije optužujući ga da je lažirao izbore kako bi produžio vlast. Protestima su se pridružili i radnici koji su izašli iz fabričkih krugova širom Bjelorusije, tražeći obustavljanje nasilja nad demonstrantima i ponavljanje izbora.

(StarMo)