Naslovnica BiH NATO je zabrinut: Provokativna retorika iz RS…

NATO je zabrinut: Provokativna retorika iz RS…

427
Jens Stoltenberg

Bruxelles — Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da podržavaju jedinstvo Bosne i Hercegovine, dodajući da provokativna retorika u bh. entitetu Republici Srpskoj “izaziva ozbiljnu zabrinutost”.

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a u Briselu primio premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

U obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana nakon toga, Stoltenberg se osvrnuo i na vojnu koncentraciju Rusije u blizini ukrajinske granice te poručio da NATO i dalje pažljivo prati situaciju.

Pozivamo Rusiju da prestane s provokacijama, smanji tenzije i bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti”, rekao je čelnik NATO-a.

Istakao je da je s Krivokapićem razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Stoga provokativna retorika u Republici Srpskoj predstavlja ozbiljnu zabrinutost”, rekao je Stoltenberg te dalje dodao:

Zajedničke strukture Bosne i Hercegovine važne su za stabilnost države. Posebno su važne Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji. NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom i nastavlja podržavati reformske napore te zemlje”, kazao je Stoltenberg.

 

(StarMo)