Naslovnica Život NATO: Grčka i Turska se dogovorile oko pregovora

NATO: Grčka i Turska se dogovorile oko pregovora

121
foto: ilustracija

Bruxelles — Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su se Grčka i Turska dogovorile da počnu “tehničke pregovore” radi smanjenja rizika od vojnih incidenata u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

U izjavi objavljenoj na sajtu NATO, Stoltenberg je naveo da je pričao s liderima Turske i Grčke, dvije članice Alijanse koje se spore o pravu na istraživanje nalazišta nafte i gasa u toj oblasti.

“Grčka i Turska su cijenjeni saveznici i NATO je važna platforma za konsultacije o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku sigurnost”, naveo je Stoltenberg, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, grčki zvaničnik je odmah negirao da je postignut sporazum, rekavši da Turska prvo mora da povuče ratne brodove iz oblasti u istočnom Mediteranu, gdje vrše sporna istraživanja nalazišta energenata.

Ankara za sada nije reagovala na Stoltenbergovu izjavu.

Turska je u četvrtak objavila da će Rusija održati vojne vježbe u istočnom Sredozemlju od 8. do 22. i od 17. do 25. septembra u zoni gdje se nalaze turski brodovi za istraživanje nalazišta.

Nejasno je zašto bi Turska koja je članica NATO najavljivala vježbe u ime Moskve, iako su te dvije zemlje posljednjih godina znatno ojačale vojne, političke i ekonomske veze, naveo je AP.

(StarMo)