Naslovnica Život NATO: Ankete pokazale podršku stanovništva

NATO: Ankete pokazale podršku stanovništva

464
Jens Stoltenberg

Brisel — Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg objavio je danas godišnji izvještaj za 2019. godinu.

Tokom 2019. godine, NATO je proslavio svoju 70. godišnjicu od osnivanja, nastavio se prilagođavati brzo mijenjajućem i sve izazovnijem svijetu i pokazao je rezultate svog rada koji ima za cilj da obezbjedi sigurnost za svoje narode.

Izvještaj po prvi put uključuje ankete o percepciji NATO-a u javnosti. One pokazuju da je podrška NATO savezu snažna.

NATO savez je 2019. godine proslavio 70. godišnjicu postojanja godina. Kako bi obilježili tu priliku, ministri vanjskih poslova okupili su se u Washingtonu u aprilu, a lideri zemalja članica su se u Londonu sastali u decembru.

“Predstavnici 29 zemalja iz Evrope i Sjeverne Amerike stajali su rame uz rame u snažnoj demonstraciji snage. Zajedno smo proslavili sedam decenija mira, blagostanja i slobode. Pored toga, razgovarali smo o daljem prilagođavanju NATO-a i odredili budući smjer Saveza”, navodi se u izvještaju, prenose bh. mediji.

Uprkos tome što se preispituje snaga Saveza, realnost je pokazala da zemlje članice imaju veću saradnju nego ikad ranije. Na osnovu anketa koje su provedene i prvi put objavljene u ovom izvještaju, 81 posto ljudi širom Saveza smatra da je saradnja između Evrope i Sjeverne Amerike u pogledu sigurnosti i zaštite važna.

Ispitanici se u potpunosti slažu sa principom kolektivne odbrane. Ankete pokazuju da se 76 posto ispitanika slaže da bi ih drugi NATO saveznici trebali braniti ako ih napadnu, a 71 posto se slaže da bi njihova vlastita država trebala djelovati u odbrani drugog saveznika. I jasna većina od 64 posto glasala bi da ostane u NATO-u ako bi došlo do referenduma o tom pitanju.

U izvještaju se također zaključuje da je glavna odgovornost NATO-a osigurati da teritorija i stanovništvo Saveza ostanu sigurni u svijetu u kojem mir i sigurnost nikada ne smiju biti uzeti zdravo za gotovo.

(StarMo)