Naslovnica Život Nastavljene borbe, uprkos primirju

Nastavljene borbe, uprkos primirju

172
foto: BBC.com

Sarajevo — Azerbejdžanske i armenske snage optužile su u ponedjeljak jedni druge za pokretanje novih napada u i oko Nagorno-Karabaha, povećavajući opterećenje dvodnevnog humanitarnog primirja namijenjenog okončanju teških borbi oko planinske enklave.

Rusija, koja je posredovala u primirju, apelirala je na obje strane da ga poštuju, a Luksemburg je ponovio da Evropska unija poziva Tursku, azerbejdžansku saveznicu, da učini više kako bi osigurala okončanje neprijateljstava koja su ubila stotine ljudi, prenosi Reuters.

Borbe, najsmrtonosnije oko Nagorno-Karabaha u posljednjih 25 godina, pomno se prate u inozemstvu, dijelom i zbog blizine borbi s azerbejdžanskim plinovodima i naftovodom i rizika od uvlačenja regionalnih sila Turske i Rusije.

I Ankara i Moskva su pod sve većim pritiskom da iskoriste svoj uticaj u regiji kako bi se okončale borbe.

Humanitarni prekid vatre trebao bi omogućiti etničkim armenskim snagama i Azerbejdžanu da zamijene zarobljenike i tijela ljudi ubijenih tokom dvosedmičnih borbi za Nagorno-Karabah, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali kojim upravljaju i naseljavaju ga etnički Armenci.

Ali prekid vatre brzo je doveden u pitanje. Azerbejdžan je u nedjelju rekao da je pokrenuo zračne napade na armensku pukovniju, nakon što je rekao da je izvršen armenski raketni napad na stambenu zgradu. Armenija je porekla da je izvršila takav napad.

U ponedjeljak je azerbejdžansko ministarstvo odbrane reklo da su armenske snage pokušale napasti njegove položaje oko regija Aghdere-Aghdam i Fizuli-Jabrail te da su granatirale teritorije u regijama Goranboy, Terter i Aghdam unutar Azerbejdžana.

Armenska strana tvrdi da su njene snage nanijele gubitke azerbejdžanskim snagama te da se nastavljaju velike vojne operacije na području Hadruta u planinskoj enklavi, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)