Naslovnica Život Nastavak pada cijena nafte

Nastavak pada cijena nafte

112

London/New York — Cijene nafte na svjetskim berzama pale su u petak, nastavljajući pad od prethodnog dana, jer su stalni strahovi od recesije opterećivali raspoloženje investitora, dovodeći do trećeg sedmičnog gubitka zaredom.

Terminski ugovori na naftu Brent oslabili su 43 centa, ili 0,4 posto, na 108,60 dolara po barelu do 06.53 sati po univerzalnom vremenu.

Ugovori na naftu WTI za isporuku u augustu oslabili su 60 centi, ili 0,6 posto, na 105,16 dolara po barelu.

I jedni i drugi ugovori su u četvrtak pali za oko tri posto.

Grupa proizvođača OPEC+, koja uključuje Rusiju, u četvrtak se složila da se drži svoje strategije proizvodnje nakon dvodnevnih sastanaka. Međutim, grupa je izbjegavala razgovore o politici od septembra nadalje.

Ranije je OPEC+ odlučio da poveća proizvodnju svakog mjeseca za 648.000 barela dnevno u julu i augustu, što je više u odnosu na prethodni plan za povećanje od 432.000 barela dnevno.

Američki predsjednik Joe Biden sredinom jula će putovati na Bliski istok gdje će posjetiti tri zemlje, uključujući i Saudijsku Arabiju, stavljajući energetsku politiku u centar pažnje dok se SAD i druge zemlje suočavaju s rastućim cijenama goriva koje potiču inflaciju, javlja Reuters, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)