Naslovnica Mostar Nastava u HNK: Ministarstvo će uskoro izaći s prijedlozima

Nastava u HNK: Ministarstvo će uskoro izaći s prijedlozima

354
foto: BBC/Getty Images - ilustracija

Mostar — Mjesec dana od početka nastave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), koja se odvija u posebnim okolnostima zbog epidemiološke situacije, prosvjetni radnici izražavaju svoju zabrinutost kvalitetom nastavnog procesa.

Pored toga što cijela situacija djeluje na psihički i socijalni razvoj djece, prosvjetari strahuju kako uz postojeće epidemiološke mjere učenici neće usvojiti potrebna znanja, kako zbog skraćenog trajanja školskog sata i on line nastave, tako i zbog neselektivne primjene mjere samoizolacije za kompletno školsko odjeljenje u slučaju da jedan od učenika bude covid-pozitivan.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, a druge strane, kažu kako prate situaciju, te najavljuju de će uskoro izaći s prijedlozima rješenja za probleme uočene na terenu, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Za to vrijeme, nastava u školama traje 30 minuta, uz maksimalno 18 učenika u razredu. U brojnijim razredima učenici su podijeljeni u dvije grupe koje naizmjenično, dnevno ili sedmično, pohađaju nastavu u školama, a zatim prate on line nastavu.

Kada su u pitanju higijenske mjere, prije ulaska u školsku zgradu obavlja se dezinfekcija ruku učenika, vodi se računa o fizičkoj distanci i nose se maske. Kako djeca iz različitih razreda ne bi dolazila u međusobni kontakt, mali odmor traje pet minuta, a velikog odmora uopće nema.

– Rad je neobičan, a prema reakcijama nastavnika vrlo je teško raditi u ovakvim uslovima, posebno s nastavnim časom od 30 minuta gdje treba i više vremena za pripremu tog časa kako bi on imao uopće smisla. Također, u situaciji smo da radimo i epidemiološki posao i posao zdravstvenih ustanova, a onda bi htjeli i da imamo u tome svemu i obrazovnog djela, za što ostaje jako malo vremena – kazao je direktor Osnovne škole Bartola Kašića Anđelko Rogić.

U toj školi u septembru nije bilo slučajeva koronavirusa, ali to se promijenilo u oktobru.

– Od ponedjeljka nam je javljeno da je jedan učenik, a poslije i drugi učenik istog odjeljenja pozitivan na koronavirus, tako da smo u saradnji s epidemiološkom službom morali pristupiti mjerama i cijeli odjel staviti u samoizolaciju – kazao je direktor Rogić.

Dodao je kako među nastavnim osobljem nije bilo pozitivnih na covid-19.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)