Naslovnica Mostar “Naše društvo”: Nove optužbe za oblast komunale

“Naše društvo”: Nove optužbe za oblast komunale

601
Marin Bago (lijevo) i Husein Oručević

Mostar — Aktivisti mreže nevladinih organizacija “Naše društvo” Husein Oručević i Marin Bago optužili su u utorak mostarske gradske vlasti za netransparentno trošenje javnog novca namijenjenog za komunalne poslove.

Na konferenciji za novinare Marin Bago ustvrdio je kako kriminal u oblasti komunalnih poslova traje već godinama te da je sve to rezultiralo uništenjem mostarske komunalne infrastrukture te narušenim zdravljem građana Mostara.

“Postoje zvanični izvještaji federalnih i kantonalnih institucija o velikom broju kancerogenih oboljenja, posebno respiratornih organa i probavnog trakta. Postoji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo koje povezuje deponije i divlje deponije s raznim oboljenjima”, kazao je Bago.

Husein Oručević dodao je kako dokazi njihovih tvrdnji leže u ladicama gradskih vlasti.

“Služba interne kontrole Grada Mostara posjeduje 70 dokumenata koji govore o svim kriminalnim radnjama, problemima, nelegalnostima”, izjavio je Oručević, dodavši kako su od Grada tražili pristup tim dokumentima prema odredbama Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH, ali je njihov zahtjev odbijen s obrazloženjem da se radi o službenoj tajni, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Bago je istakao kako se radi o iznosu od oko 10 miliona maraka godišnje za koje ne postoje dokumenti ni računi koji pokazuju na šta su te pare potrošene.

On je podsjetio da su Kantonalnom tužilaštvu krivične prijave protiv odgovornih osoba podnesene još prošle godine.

“Prema informacijama kojima mi raspolažemo, istraga je pri kraju. Tužilaštvo je uradilo veliki posao i mi čekamo optužnice”, kazao je Bago.

(StarMo)