Naslovnica Život NASA zabrinuta: Mjesec je dio kineskog vojnog programa!

NASA zabrinuta: Mjesec je dio kineskog vojnog programa!

123

Peking — Kina je u ponedjeljak odbacila kao neodgovornu optužbu direktora NASA-e da bi Kina mogla “preuzeti” Mjesec kao dio vojnog programa, rekavši da je uvijek pozivala na izgradnju zajednice nacija u svemiru.

Kina je pojačala tempo svog svemirskog programa u protekloj deceniji, s fokusom na istraživanje Mjeseca. Prvo je sletjela na Mjesec bez posade 2013. i očekuje da će lansirati rakete dovoljno moćne da pošalju astronaute na Mjesec krajem ove decenije.

“Moramo biti veoma zabrinuti što Kina slijeće na Mjesec i govori: ‘Sada je naše, a vi se sklonite'”, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson za njemački list Bild u intervjuu objavljenom u subotu.

Šef američke svemirske agencije rekao je da je kineski svemirski program vojni program i da je Kina ukrala ideje i tehnologiju od drugih.

“Ovo nije prvi put da je šef američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir ignorisao činjenice i neodgovorno govorio o Kini”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.


 

(StarMo)