Naslovnica Politika Naša stranka traži proglašenje prirodne nesreće u BiH

Naša stranka traži proglašenje prirodne nesreće u BiH

199

Sarajevo — Klub zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je inicijativu kojom traži od tog doma da sugeriše Vijeću ministara BiH da pokrene proceduru za donošenje Odluke o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, traže usvajanje zaključka kojim Zastupnički dom obavezuje Vladu FBiH da usvoji 11 mjera za suzbijanje posljedica pandemije hitno, među kojima je donošenje odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, te da na 20. redovnu sjednicu Predstavničkog doma u zakonodavnu proceduru uputi Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Smatraju da u sklopu navedenog prijedloga zakona, a nakon žurno provedenih konsultacija sa socijalnim partnerima, treba predvidjeti model smanjenja, ukidanja ili privremenog blokiranja nameta na poslovanje u Federaciji BiH, kao i donijeti mjere/naredbe istovjetne onima koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva kako bi se ispravila prethodno napravljena proceduralna greška zbog koje ih je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Nadalje, traže intenziviranje aktivnosti na osiguranju vakcina potrebnih za imunizaciju adekvatnog procenta stanovništva FBiH i donošenje odluke kojom se izdvaja najmanje milion KM za specifičnu namjenu nabavke lijekova koji tretiraju oboljenja uzrokovana virusom SARS COV-2.

 

(StarMo)