Naslovnica Politika Naša stranka Mostar: Dugogodišnje bezakonje u policiji HNK

Naša stranka Mostar: Dugogodišnje bezakonje u policiji HNK

325

Mostar — Povodom policijskog nasilja u Mostaru te posljedične suspenzije dvojice policajaca reagovao je Gradski odbor Naše stranke Mostar.

U saopćenju stoji:

“Brzo je reagovao MUP HNK suspenzijom dvojice policajaca zbog brutalnosti prilikom privođenja mladića u Mostaru koji je bespotrebno završio s tjelesnim ozljedama. MUP HNK je izjavio kako nema opravdanja za ovakvo postupanje. Pitamo se, a ovo pitanje je prvenstveno za MUP HNK kao i za HDZ/SDA vlastodršce, ima li opravdanja za činjenicu da već treću godinu nisu uspjeli da se dogovore oko pozicije Komesara policije u HNK? Pored važnosti same funkcije Komesara prema unutra, dakle prema samom ustrojavanju, obuci i radu na učinkovitosti policije, važna je i poruka koja se šalje građanima: Sigurnost i mir u HNK nisu prioritet HDZ/SDA Vlade. Zato i ne čudi što u Mostaru svjedočimo raznim izgredima, krađama, uništavanju imovine, ali i eksplozijama bombi, slučajevima sa čijim je ishodima javnost rijetko upoznata.

Iz tog razloga, pozivamo Vladu i MUP HNK da se počnu baviti i uzrocima problema. Policijsko nasilje i suspenzije koje su uslijedile su u direktnoj vezi sa dugogodišnjim bezakonjem u samoj policiji” – stoji u saopćenju Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

(StraMo)