Naslovnica Život NASA: Helikopter na Marsu još neće poletjeti

NASA: Helikopter na Marsu još neće poletjeti

231
foto ilustracija

Washington — NASA je odgodila prvi let minijaturnog helikoptera ‘Ingenuity’ na Marsu “zbog tehničkih problema”, objavila je u američka svemirska agencija.

Minihelikopter Ingenuity, koji je na Mars stigao na roveru Perseverance, ipak neće poletjeti prije 14. aprila, iako je bilo planirano bilo da poleti danas. Ispitivanje brzih okretaja rotora Ingenuityja u petak je “pokazalo probleme u polijetanju”, tvrdi NASA.

Svemirska agencija navela je da je “helikopter siguran te da je poslao podatke natrag na Zemlju”. Tim provjerava podatke “kako bi dijagnosticirao problem i odredio novi datum testa uz punu brzinu rotacije”.

Helikopter težak oko 1.8 kilograma letjet će do visine od oko tri metra, ostati na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratiti na površinu Marsa. Bio bi to prvi let neke letjelice na drugom planetu.

Helikopter se napaja litijevim baterijama i ima kapacitet za još nekoliko pokušaja leta. Suočen je s ekstremnim uvjetima na Marsu, temperaturom od minus 90 stepeni Celzija, slabom gravitacijom i rijetkom atmosferom.

(StarMo)