Naslovnica Mostar Narodno pozorište: ‘Mostarska liska’, uprkos koroni

Narodno pozorište: ‘Mostarska liska’, uprkos koroni

223

Mostar — Od 25. do 30. septembra ove godine, Narodno porozište u Mostaru održat će tradicionalni, 17. po redu festival komedije ‘Mostarska liska’, saopšteno je u sreijedu na press-konferenciji te teatarske kuće.

Iz NP Mostar su na press-konferenciji, održanoj u foajeu Pozorišta, podsjetili da je ovogodišnja ‘Liska’ trebala biti održana u aprilu ove godine, ali da je te planove poremetila pandemija koronavirusa.

“Na ovogodišnju ‘Lisku’ se prijavilo 50, okruglo, predstava iz regiona, međutim, zbog situacije morali smo pomjeriti termin i napraviti novu selekciju, koja se svela na predstave bosanskohercegovačke produkcije”, saopštio je umjetnički direktor NP Mostar i selektor festivala, Emir Spahić.

On je, ipak, naglasio da je ovogodišnja ‘Mostarska liska’, uprkos tome što se zbog pandemije morala odreći prošlogodišnje teatarske produkcije iz zemalja regiona, zadržala nivo umjetničkog kvaliteta, jer je ogromna većina prijavljenih predstava zadovoljavala kriterijume festivala.

Tako će se u takmičarskom dijelu ovogodišnje ‘Liske’ naći pet predstava, dok će se šesta igrati u čast onih koji na festivalu osvoje nagrade.

Portparol NP Mostar, Adna Mrgan saopštila je da će ‘Mostarska liska’ biti svečano otvorena 25. septembra predstavom ‘Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama’, autora Almira Imširovića, u režiji Admira Glamočaka, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naredne večeri na programu je predstava ‘Istina’, autora Floriana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića, koju igra ansambl Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke.

U nedjelju, 27. septembra, bit će odigrana predstava ‘Identitluk’, nastala prema motivima djela Amina Maloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, koja je nastala u koprodukciji NP Mostar, HNK Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti.

U ponedjeljak, 28. septembra, stiže ansambl NP Tuzla, sa predstavom ‘Putovanje’, autora Vahida Klopića, u režiji Mithada Kušljugića.

Posljednje takmičarske večeri festivala bit će odigrana predstava ‘Sjećaš li se Doly Bell’, autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Festival će biti zatvoren predstavom u čast nagrađenih, ‘Čorba od kanarinca’, autora Miloša Radovića, u režiji Rijada Ljutovića, u produkciji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Iz NP Mostar su na press-konferenciji saopćili kako se nastoji održati tradiciju i festival se neće ugasiti, uprkos pandemiji korona virusa.

“Nismo željeli dozvoliti da se prekine tradicija ‘Mostarske liske’, jer vjerujem da ćemo koliko-toliko u ovih nekoliko dana, koliko se dešava festival, da ćemo vratiti svečani duh, malu crtu glamura, koju može pružiti samo pozorište i pozorišni ambijent”, istakao je direktor NP Mostar, Almir Mujkanović.

Rečeno je i kako će festival biti održan uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, dok je cijeli program manifestacije posvećen nedavno preminulom glumcu NP Mostar, Mirsadu Eleziju.

(StarMo)