Naslovnica Mostar Narodno pozorište Mostar: Predstava o borbi Martine Mlinarević

Narodno pozorište Mostar: Predstava o borbi Martine Mlinarević

771
sa press-konferencije u NP Mostar

Mostar — Narodno pozorište Mostar pripremilo je i treću ovosezonsku premijeru i to je predstava pod nazivom “Huzur”, nastala po istoimenom djelu bh. autorice Martine Mlinarević. Podsjećanja radi, riječ ‘huzur’ je turskog porijekla i znači u suštini ‘mir’ ili ‘spokoj’.

Kako je saopšteno u srijedu na posebnoj press-konferenciji u Studiju 64 Narodnog pozorišta u Mostaru, riječ je o predstavi, koja kao i knjiga-dnevnik Martine Mlinarević, govori o bici žene sa karcinomom dojke, ali i okolnostima te borbe u tradicionalnom društvu, u kakvom živimo.

“To je ustvari dnevnik bitke žene sa karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje sa istinom. On je napisan veoma osobno, sa puno strasti, sa puno bola, sa puno straha, sa puno afirmacije žene kao takve”, izjavila je na press-konferenciji slovenačka režiserka Alma Lapajne, koja je takođe uz ostalo kazala kako je još u augustu prošle godine dala riječ da će doći i režirati u Narodnom pozorištu Mostar.

Upravo o okolnostima Martinine borbe sa teškom bolešću u okruženju društva u kojem živimo, na press-konferenciji govorila je mlada glumica Ajla Hamzić, koja na sceni tumači ulogu autorice Martine Mlinarević.

“Žene često čuju rečenice ‘Šuti!’ i ‘Pazi šta će narod reći’. To su neke dvije stvari koje nas prate stalno u životu, od nekih malih detalja do krupnih stvari. Ako se šminkamo, što se šminkamo? Ako se ne šminkamo, ‘Vidi je bolesna je’. Ako smo bolesni, ‘Nemoj, pazi šta će narod reći’. Ako se razvodimo, nemoj, opet je ‘Pazi’. Ako si sretan, nemoj biti previše sretan, zato što to smeta drugim ljudima, mnogi su nesretni”, rekla je, uz ostalo, Hamzić.

Glumica Fatima Kazazić Obad, koja tumači lik Martine na filmu u okviru predstave, rekla je kako taj pozorišni komad u suštini nije predstava o Martini, nego je priča o ženi borcu, koja ne odustaje i u stalnoj je igri života i smrti.

“Mislim da je ovo jako važna predstava, da je važna poruka predstave u smislu da, ako barem jedna žena nakon ove predstave ode samovoljno na pregled, kad je ne zaboli, nego eto prosto da ode na pregled da ispita svoje tijelo, mi smo uspjeli”, naglasila je Kazazić Obad.

Predstava “Huzur” na svojevrstan način govori i o stanju u Bosni i Hercegovini. Tako je glumac Jasmin Krpo, koji tumači ulogu doktora Martine Mlinarević kazao kako je lako se poistovijetiti sa Martinom, jer je svako iskusio bolest u većoj ili manjoj mjeri, te se ljudi okreću osobi koju do juče nisu poznavali, a od koje očekuju da ih spasi. Ali, ističe Krpo, s druge strane je isto čovjek, koji se mora sudariti sa činjenicom u ovoj zemlji da ne može to uraditi, pomoći svom pacijentu.

“Zašto to ne može uraditi? Pa zato što je država, kojoj je primarni cilj njenog nastanka da štiti svoje građane, da im pomaže, pogotovo onim slabim, a kad kažem slabim, onda je to i bolesnim, znači to je njen primarni cilj, odlučila da se to ne isplati; odlučila da imaju neke visoke stvari koje su interesantnije za medije, da se priča o nacionalnosti, da se pričaju ove stvari; odlučila da ima isplativijih stvari, kao što su materijalne stvari, a da se baš ne isplati pomagati bolesnima, jer oni će od danas do sutra”, rekao je uz ostalo Krpo.

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru, Almir Mujkanović podsjetio je da su i neke nedavne predstave koje je uradila ta teatarska kuća izuzetno tražene u zemlji i inostranstvu.

“Što se tiče Huzura, mislim da će, ne samo u estetskom, umjetničkom i sadržajnom smislu predstavljati jedan značajan iskorak za repertoar Narodnog pozorišta u Mostaru, već će kad su u pitanju i ova gostovanja i predstavljanje izvan Bosne i Hercegovine postaviti jedan novi standard”, kazao je pored ostalog Mujkanović.

On se posebno zahvalio režiserki Almi Lapajne, za koju je kazao da pripada evropskim režiserima, te je izrazio i nadu da ovo neće biti posljednja režija Alme Lapajne u Mostaru, što je veliki dobitak za pozorišni život BiH.

Na press-konferenciji je rečeno i da se režiserka Lapajne odrekla svog honorara za rad na ovoj predstavi.

Inače, iz NP Mostar je još ranije najavljeno da će pretpremijera predstave “Huzur” biti upriličena u petak, 7. februara, s početkom u 20 sati. Prva repriza predstave je već narednog dana 8. februara, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati 14. i 21. februara od 20 sati.

(StarMo)