Naslovnica Život Narednih pet godina biće još toplije

Narednih pet godina biće još toplije

417

London — Predviđa se da će narednih pet godina biti najtopliji period otkako se mjere temperature, saopćio je u četvrtak britanski Meteorološki zavod, upozoravajući na mogućnost da se na Zemlji probije temperaturni limit uspostavljen Pariškim sporazumom od 1,5 stepeni Celsiusa prije 2024. godine.

“U redovnoj ‘dekadnoj prognozi’ koja predviđa klimatske trendove, zavod navodi da će svaka godina između 2020. i 2024. biti od 1,06 do 1,62 stepena Celsiusa toplija od istorijskog prosjeka”, navodi se.

Meteorološki zavod je prognozirao da će najtoplija izmjerena godina, 2016., vjerovatno biti nadmašena u tom vremenskom okviru.

“Posljednja petogodišnja prognoza ukazuje na nastavak zagrijavanja, u skladu s visokim nivoima stakleničkih gasova”, izjavio je Doug Smith, naučnik Meteorološkog zavoda i ekspert za dekadne prognoze.

“Nepreciznosti postoje u okviru te prognoze, ali se očekuje da će većina regija biti toplija, i taj model ukazuje na pojačano zagrijavanje, posebno dijelova Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, produžujući postojeći trend”, kazao je Smith, javlja agencija AFP, na koju se pozivaju bh. mediji.

(StarMo)