Naslovnica BiH Narančasto upozorenje (i) za Hercegovinu

Narančasto upozorenje (i) za Hercegovinu

532
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Od 3 sata izjutra, 3. novembra do u ponoć 4. novembra, oglašeno je narančasto upozorenje za vremenske prilike, javili su iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Obilnije padavine u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Jaki udari juga”, navodi se u izvještaju CZ-a HNK-a, u kojem se pozivaju na Federalni hidrometeorološki zavod.

Inače, danas će u većem dijelu BiH prevladavati oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena je moguće na sjeveru zemlje. Obilnija kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U ovim područjima je moguća i grmljavina. U većem dijelu Bosne slabije padavine.

Vjetar umjerene jačine, južnog smjera, sa jakim udarima brzine 45 do 65 km/h. Od večernjih sati i tijekom noći na ponedjeljak lokalno su izgledni i olujni udari juga brzine od 70 do 85 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C.

Nivo upozorenja meteoalarma je narančasti – količina padavina između 30 i 60 l/m2, lokalno do 80 l/m2. Moguća je grmljavina. Udari vjetra južnog smjera između 40 i 55 km/h, javljaju iz OC-a CZ-e HNK-a.

(StarMo)