Naslovnica Život Naprava koja ubija 99 posto virusa i bakterija

Naprava koja ubija 99 posto virusa i bakterija

379

Talin — Estonska tehnološka kompanija Respiray lansirala je prenosni pročišćivač zraka za koji tvrdi da ubija više od 99% virusa i bakterija pomoću ultraljubičastog svjetla.

Kompanija navodi da je uređaj razvijen u saradnji sa univerzitetima u Estoniji i Poljskoj i da iza njega stoji estonsko ministarstvo obrazovanja koje ga namjerava distribuirati po školama, piše Reuters, a prenosi Index.hr.

Indrek Reimand iz ministarstva obrazovanja rekao je da Respiray vidi kao dodatni element u borbi protiv covida-19 uz vakcine, lijekove i mjere distanciranja.

“Ne postoji čarobni štapić protiv virusa, ali kombinacija više faktora može pomoći pri suzbijanju pandemije”, kazao je Reimand.

Kompanija Respiray kaže da se njen pročišćivač zraka zasniva na poznatim svojstvima dezinfekcije UV svjetlosti i termodinamici disanja, gdje većina udisanog zraka dolazi iz protoka zraka koji se podiže s tjelesne površine.


Uređaj se sastoji od plastične kutije koja se nosi oko vrata, a prozirni štitnik za lice omogućuje da ono ostane u potpunosti vidljivo. Napaja se pomoću baterije koja traje oko osam sati.

Zrak prvo prolazi kroz usisni filter, koji uklanja prašinu i veće čestice, a zatim teče kroz UV-C LED modul. Nakon što modul ubije viruse i bakterije, zrak dolazi do lica korisnika.

Kompanija je navela kako je na poljskom univerzitetu Lodz dokazano da uređaj ubija 99% bakterija E.coli i S.aureus te da je istraživanje koje je proveo Univerzitet Tartu u Estoniji pokazalo da uništava 99.4% alfavirusa. Liane Viru, šefica univerzitetskog Odjela za biološku sigurnost, rekla je da su alfavirusi po veličini i strukturi slični SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Maloprodajna cijena ovog uređaja je 279 eura, a isporuke bi trebale započeti u martu.

(StarMo)