Naslovnica Mostar Napokon počinje obnova nekada reprezentativnog objekta

Napokon počinje obnova nekada reprezentativnog objekta

235
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Vlada Federacije BiH odlučila je konačno početi rekonstrukciju ruševne zgrade “Staklena banka” u Mostaru, koja u centru grada godinama predstavlja opasnost za brojne građane i turiste, te je raspisala konkurs za izradu idejnog rješenja kako bi ova građevina zasjala u novom ruhu, piše Klix.ba.

Zgrada “Staklena banka” u Mostaru izgrađena je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća i bila je prepoznatljiva po plavim staklima, ali objekt nikad nije stavljen u funkciju, a danas je od zgrade ostala samo betonska fasada.

U javnom konkursu Vlada FBiH traži idejno rješenje sanacije, rekonstrukcije, redizajna fasade i adaptacije objekta poslovne zgrade “Staklena banka” u Mostaru, a autorska rješenja će primati do 10. novembra 2021. godine te najbolja tri, koja će i otkupiti, nagraditi novčanim nagradama od 22.000 KM za najbolje, 8.000 KM za drugo i 5.000 KM za treće rješenje, bez PDV-a.

Federalna vlada je još ranije u budžetu izdvojila 13 miliona KM za rekonstrukciju ruševnog objekta, a u decembru 2019. godine platila je usluge arhitektonskog i geodetskog snimanja postojećeg stanja zgrade te provela nabavku ispitivanja konstrukcija i izrade elaborata o stanju konstrukcija objekta s prijedlogom mjera sanacije.

Vlada FBiH je “Staklenu banku” kupila od Gospodarske banke d.d. Mostar u likvidaciji za gotovo šest miliona KM, još 2017. godine.

Cilj je obnovom zgrade, pod jedan krov smjestiti institucije i ministarstava, koji su trenutno raštrkani na više lokacija, i time, prema proračunu stručnjaka, uštedjeti oko 750.000 KM godišnje.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)