Naslovnica Život Napeto u Sredozemlju, Francuska šalje borbene avione

Napeto u Sredozemlju, Francuska šalje borbene avione

359

Pariz — Francuska će poslati dva borbena aviona “Rafal” i fregatu “Lafayette” na istok Sredozemnog mora u sklopu plana za jačanje svog vojnog prisustva u regionu, saopšteno je u četvrtak iz francuskog Ministarstva odbrane, javlja agencja Reuters.

Nešto ranije je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao Tursku da obustavi istraživanje za naftom i gasom u spornim vodama u Sredozemnom moru što je dovelo do jačanja tenzija sa Grčkom.

Francuski lider je u razgovoru sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom izrazio zabrinutost zbog “jednostranog” istraživanja koje vrši Turska.

Spor između Grčke i Turske pojačan je početkom sedmice nakon dolaska istraživačkog broda “Oruc reis” u spornu oblast Sredozemnog mora u pratnji vojnih brodova. Grčka tvrdi da se istraživački brod “Oruc Reis” u toj oblasti nalazi ilegalno i u području njenog kontinentalnog dijela, što Ankara negira.

Sporno je i ostrvo Kastellorizo koje je udaljeno samo dva kilometra od južne obale Turske, a 570 kilometara od grčkog kopnenog dijela.

Grčko polaganje prava na vode oko ostrva Kastelloriza zasnovano je na pomorskoj konvenciji UN koju su usvojile brojne zemlje, ali ne i Turska.

Šefovi diplomatija EU o ovom pitanju razgovarat će na vanrednoj telefonskoj konferenciji u petak, 14. augusta, na zahtjev grčkih vlasti.

(StarMo)