Naslovnica Region Napeto pred Skupštinom u Beogradu

Napeto pred Skupštinom u Beogradu

97
foto: RSE

Beograd — Građani okupljeni na protestu u organizaciji opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) stigli su nakon protestne šetnje centralnim ulicama do zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ispred Skupštine su raspoređene jake policijske snage, a oko parlamenta je postavljena ograda tako da nije moguće prići ulazu. Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), okupljeni policiji uzvikuju “Bacite štitove” i “Idite na Kosovo”.

Protest protiv uvođenja policijskog sata i epidemioloških mjera koje je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je obraćanjem jednog od lidera SzS Janka Veselinovića na platou ispred Filozofskog fakulteta koji je rekao da je do ekspanzije virusa došlo zbog “neodgovornog ponašanja vlasti​ da bi se zbog izbora stvorio privid da je korona pobijeđena”.

​On je iznio zahtjeve opozicije sa protesta tražeći imenovanje novog Kriznog štaba, odgovornost policijskih funkcionera zbog, kako je rekao, brutalne sile na protestu 7. jula uveče ispred Skupštine Srbije, hitno puštanje privedenih građana i informacije o stanju povrijeđenih, te izvještavanje Radio televizije Srbije o protestima.

Veselinović je rekao i da “imaju informacije o ubačenim kriminalcima koji žele da izazovu incidente” i pozvao građane da poštuju mjere distance i da nose maske.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)