Naslovnica BiH “Napad na ustavni poredak”: Tužilaštvo BiH formiralo predmet

“Napad na ustavni poredak”: Tužilaštvo BiH formiralo predmet

209

Sarajevo — Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet “Napad na ustavni poredak”. Tim povodom, na adresu nekoliko političara iz Republike Srpske stigao je poziv za saslušanje. Razlog su sporni zaključci Narodne skupštine. Iako tvrde da je riječ o političkom postupku, političari iz ovog entiteta će se, ipak, odazvati pozivu pravosudnih institucija.

U Sudu BiH već u utorak počet će saslušanje svjedoka u predmetu “Napad na ustavni poredak”. Na spisku, između ostalih, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić. I to u svojstvu svjedoka. On je, kako tvrdi, jedini iz DNS-a dobio poziv. Od zastupnika niko.

“Kao odgovoran čovjek, odazvat ću se pozivu pravosudnih institucija. U utorak u 13 h ću biti u Tužilaštvu BiH. Zaista ne znam o čemu je riječ, u pozivu samo piše ‘Napad na ustavni poredak’. Ne vidim ništa protivustavno što je radila NSRS i ne vidim nikakav napad na ustavni poredak. Vjerujem da se radi o političkom postupku”, izjavio je Nešić za FTV.

Pored Nešića, poziv je dobio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Iz FTV-a su kontaktirali i Denisa Šulića, koji je predsjedavao posljednjim sjednicama, pa i onom spornom o vraćanju nadležnosti, jer se predsjedavajući NSRS-a Nedeljko Čubrilović, navodno iz zdravstvenih razloga, nakratko povukao. Šulić tvrdi da poziva nema, ni na kućnoj ni na adresi entitetskog parlamenta.

A Čubrilović, kako se naprasno povukao, tako se i pojavio i to odmah nakon sporne sjednice. A pojavio se u društvu bivših predsjednika Narodne skupštine i bivših srpskih predstavnika iz državnog parlamenta. Razlog, borba za zaštitu Dejtonskog sporazuma.

“Mi pozivamo na zakonitost, na poštovanje Ustava, na sve ono što su donijeli ovi demokratski procesi i na kraju što je donio mirovni međunarodni sporazum”, poručio je Čubrilović, prenosi federalna.ba.

Inače, lideri vladajućih stranaka kažu da još nisu dobili poziv, ali dodaju da ga očekuju. I to u svojstvu osumnjičenih.

“Mi branimo Ustav, ne znamo kako se to može tretirati kao napad na Ustav. U ovoj zemlji, koja je ‘nakrivo nasađena’ i koja se zove Bosna i Hercegovina svašta se može desiti i sve se može tumačiti drugačije. Oni neka rade svoje, nije to važno. Mi ostajemo dosljedni svome planu i u tome nas ne mogu zaustaviti ni prigovori sa strane, a kamoli priča o muslimanskim sudijama i tužiocima koji bi da vrate sistem ‘kadija te tuži kadija ti sudi’”, izjavio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ranije je formiralo predmet koji se odnosi na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva. No, potez Tužilaštva nije iznenađujući. Godinama se nižu predmeti protiv političkih predstavnika RS-a.

Mnogo je primjera protivustavnog djelovanja. Posljednji, također, zbog protivustavnog djelovanja bio je onaj 2016. nakon organizovanja referenduma. I tada je, istina, bilo saslušanja. Saslušan je upravo Milorad Dodik. No, bez obzira na to, sve je završilo bez sudskog epiloga, objavio je portal federalna.ba.

(StarMo)