Naslovnica Politika “Napad na ustavni poredak”: Saslušan i Mirko Šarović

“Napad na ustavni poredak”: Saslušan i Mirko Šarović

159
Mirko Šarović

Sarajevo — Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović saslušan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u vezi s predmetom “napad na ustavni poredak BiH”.

Šarović je nakon saslušanja kazao da je govorio o sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su doneseni zaključci u vezi sa prenosom nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza te sigurnosti i odbrane.

Budući da je SDS napustio sjednicu prije glasanja, Šarović je istakao da im nije imao ništa posebno reći.

“Ne znam u kojem će pravcu ovaj proces ići, niti šta je plan pravosuđa. Lično sam objasnio poziciju SDS-a u ovom procesu. Kao šef stranke sam im rekao stav, a što je poznato već sa sjednice NSRS-a”, naglasio je Šarović, javili su u utorak bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Na pitanje da li sjednica NSRS-a zaista predstavlja napad na ustavni poredak, Šarović smatra da to nije tako.

“Mislim da nije napad, ali o tim stvarima vodi računa neko drugi. Ja sam se protivio prenosu nadležnosti i 2005., 2006. i 2010. Zašto bih ja sada mijenjao stav, ali bih u političkom smislu birao neki drugi način”, smatra on.

Tužilaštvo BiH će danas saslušati i predsjednika DNS-a Nenada Nešića, a sutra predsjednika PDP Branislava Borenovića.

U Tužilaštvu BiH se provode aktivnosti u vezi s predmetom koji se odnosi na zaključke Narodne skupštine RS (NSRS) od 10. decembra o prenosu nadležnosti s državnog na entitetski nivo RS, i bit će nastavljene i u narednom periodu.

(StarMo)