Naslovnica Politika NAP: Čovićev zakon će biti oboren

NAP: Čovićev zakon će biti oboren

164
Dragan Čović; foto: RSE

Sarajevo — Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH koja će biti održana u ponedjeljak 27. juna postoji mogućnost da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Taj Prijedlog je usvojen na sjednici Doma naroda PS BiH 15. juna, te se očekuje da u ponedjeljak bude održan Kolegij prije sjednice i da se dopuni dnevni red, piše Novinska agencija Patria (NAP).

Na ovaj Prijedlog zakona pet delegata iz reda Bošnjaka uložilo je vitalni nacionalni interes, a Ustavni sud BiH je odlučio da nije povrijeđen interes Bošnjaka.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i delegat u Domu naroda PS BiH iznio je stav da ovaj prijedlog neće implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, te da produbljuje diskriminaciju. On je na sjednici 15. juna kazao kako je usvajanje ovog zakona u suprotnosti s onim što je je dogovoreno u Briselu 12. juna.

Delegat Denis Bećirović kazao je da prijedlog HDZ-a zanemaruje presude Evropskog suda za ljudska prava.

“Tekst ovog prijedloga ima nekoliko karakteristika, ovo je suštinski beskoristan prijedlog jer neće ništa suštinski donijeti. Ovo je trebao da bude usaglašen prijedlog. Kako do toga nije došlo, imamo prijedlog prvo u Domu naroda PS BiH pa onda u Predstavnički dom. Prijedlog nije vodio računa da BiH ima Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Aneksu 1 na Ustav BiH. Zakon je antievropski, to je više nego jasno. On bi uveo novu antisimetričnost u BiH što bi sasvim sigurno proizvelo dodatne probleme. Ovaj zakon nema nikakvu šansu u PD PS BiH”, kazao je Bećirović.

Nakon vlastitog tumačenja zaključaka Evropskog vijeća i EPP-a, HDZ ali i lično Dragan Čović koriste svaku priliku i vrše pritisak da se usvoje izmjene Izbornog zakona dovodeći u pitanje sam izborni proces i implementaciju izbornih rezultata. Zbog blokade FBiH na crnoj listi je završio Marinko Čavara, predsjednik FBiH, a zbog najavljene blokade Čović bi mogao biti sljedeći na listi sankcija. Njegove aktivnosti i HDZ-a već su označene kao antidejtonske.

S obzirom da Čović još uvijek nije obznanio svoju kandidaturu tvrdeći da bi to trebao biti neko mlađi jasno je da samo čeka razvoj situacije sa Izbornim zakonom kako bi i konačno odlučio da li će biti kandidat za Predsjedništvo BiH.

Prema informacijama Patrije ukoliko se HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nađe u ponedjeljak na sjednici, zastupnici će izglasati hitnu proceduru, a onda ga oboriti. Iz DF-a, SBB-a, SDA, NIP-a, SDP BiH, Naše stranke, NES-a jasno su istakli da neće podržati ovaj zakon, a bez entitetske većine iz FBiH zakon nema šansu da prođe.

U Predstavničkom domu PS BiH SDA ima 8 zastupnika, SDP BiH 4, Naša stranka 3, DF 3, NIP 1, SBB 1, NES 1, PDA 1, SD 1 što je ukupno 23 zastupnika. Prema računici, HDZ ima pet zastupnika što nije dovoljno za potrebnu entitetsku većinu da bi zakon bio usvojen, piše NAP.

(StarMo)