Naslovnica Region Nakon Sarajeva Handke nepoželjan i na Kosovu

Nakon Sarajeva Handke nepoželjan i na Kosovu

627
Peter Handke

Priština — Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da je Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, “persona non grata na Kosovu zbog podrške Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškom optuženiku za ratne zločine, kao i zbog negiranja zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”.

“Danas sam odlučio proglasiti Petera Handkea personom non grata na Kosovu zbog podrške koju je pružio Miloševiću i njegovoj genocidnoj politici na Kosovu i u Bosni i Hercegovini te negiranju genocida koji je počinila Srbija. On i Nobelova nagrada pokazali su nepoštovanje prema žrtvama genocida”, napisao je Pacolli na Twitteru.

U Stockholmu je u utorak uvečer upriličena ceremonija dodjele Nobelove nagrade, gdje je priznanje uručeno i Handkeu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima prema događanjima na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske.

Ranije je i Kanton Sarajevo proglasio Handkea nepoželjnom osobom. Inicijativu su uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA).

(StarMo)