Naslovnica BiH Nakon mostarskog i tuzlanskom aerodromu “legao milion”

Nakon mostarskog i tuzlanskom aerodromu “legao milion”

106
foto arhiva

Sarajevo — Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava tekućeg transfera za subvencije javnim poduzećima, a namijenjen za unapređenje avio prometa Federacije BiH.

Na ovaj je način izdvojeno iz Proračuna FBiH za 2022. godinu 1.000.000 KM za JP Aerodrom Tuzla.

Sredstva su, uz ostalo, namijenjena za nabavka sirovina i materijala i HTZ opreme (fluid za odleđivanje aviona, materijal za održavanje čistoće, zaštitnu i drugu opremu). Također, bit će upotrijebljena i za nabavku energenata, troškovi osiguranja, naknadu za korištenje sustava za prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljaga, te za naknadu za odobravanje programa sigurnosti i provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatera.

Federalno ministarstvo je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor o utrošku sredstava i da sa Aerodromom Tuzla potpiše ugovor o način prijenosa sredstava, provedbi postupka javne nabavke i izvještavanju o utrošenim sredstvima.

Aerodrom je o utrošku sredstava dužan kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, a najkasnije do 28.2.2023. godine o tome sačiniti i dostaviti ukupan izvještaj.

(StarMo)