Naslovnica Politika Nakon Čovića, sada i Dodik prijeti “mogućim bojkotom izbora”

Nakon Čovića, sada i Dodik prijeti “mogućim bojkotom izbora”

132

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik iznio je danas tezu o “mogućem bojkotu Općih izbora koji su planirani u oktobru 2022. godine”.

U dijelu intervjua koji je emitovan na RTRS-u, Dodik je ostavio otvorenu mogućnost da se vladajuća koalicija iz RS-a pridruži strankama s hrvatskim predznakom u bojkotu izbora.

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni RS neće izaći na izbore. Tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju i spremni smo da u tome učestvujemo”, izjavio je.

Dodik nije pojasnio šta smatra pod “uplivom stranaca u rad CIK-a”.

“Možda će opozicija iz RS-a pristati da učestvuje na takvim izborima, ali mi ne bi učestvovali. Mi možemo ovdje da onemogućimo da se izbori provedbu, bez obzira što bi CIK raspisao. Dovoljno je da naše javne ustanove kao što su škole i domovi kulture ne daju na raspolaganje, ili da naše opštine ne formiraju mjesne izborne komisije. I nema izbora, je li tako?”, rekao je predsjednik SNSD-a.

(StarMo)