Naslovnica BiH Nakaš: Vlada ostala nijema na savjete struke

Nakaš: Vlada ostala nijema na savjete struke

217

Sarajevo — O čekanju vakcina, nedostatku kisika, pandemiji i epidemiološkoj situaciji u BiH u emisiji ‘Federacija danas’ FTV-a su razgovarali sa infektologom Bakirom Nakašem.

O velikoj smrtnosti u BiH kaže da trenutno hara britanski soj virusa koji je virulentniji.

“Njegova klinička slika je daleko agresivnija i brzina razvoja bolesti je puno brža nego što je bila ona u prošloj godini. Iz tog razloga dolazi i do naglih pogoršanja, tako da u isto vrijeme imamo i porast broja zaraženih i porast broja umrlih osoba koje nisu mogle da budu izliječene, iako su bile na vrijeme hospitalizirane.”

Kada je riječ o nabavci vakcina, kaže da je to saga bez prestanka.

“Mi smo, kada su vakcine tek bile u izradi, sugerisali Vladi i govorili da je neophodno pored Covax mehanizma osigurati dodatne izvore vakcina. Nažalost niko nas nije slušao jer su svi smatrali da je dovoljno da uplate u Covax traženu svotu novca i da ćemo biti u prioritetu na listi. Potvrdilo se da nismo u prioritetu. Mada, u ugovor vjerovatno stoji da je isporuka vakcina u prvom kvartalu ove godine, a taj kvartal još nije završen. Moguće je da to i dobijemo u nekom roku, ali Vlada na nivou države, odnosno Vijeće ministara, je propustila priliku da osigura vakcine onako kako je to uradila Republika Srbija i mnoge zemlje koje se nisu uzdale samo u Covax program.”

Navodi da je ljekarska zajednica trenutno u ofanzivi da pomogne liječenje pacijentima, te da je njihov angažman daleko veći u bolničkim kapacitetima i domovima zdravlja.

“Ono što jedan dio ljekarskog tima nastoji da aktivira Vladu, ostalo je bez odgovora. Vlada je ostala potpuno nijema od početka kada smo sugerisali da treba preduzeti mjere i oni sigurno snose odgovornost. Nadam se da će neko ko bude imao razumijevanja potegnuti to pitanje odgovornosti zbog propuštanja prilike da se vakcine nabave na vrijeme. Samim tim bi stanovništvo bilo zaštićeno.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)