Naslovnica Politika Nakaš podnio krivične prijave, zbog izostanka vakcina

Nakaš podnio krivične prijave, zbog izostanka vakcina

521
Bakir Nakaš

Sarajevo — Doktor Bakir Nakaš podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH.

Krivična prijava je podnešena zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. 09. 2020. godine do 18. 03. 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, “nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva”.

“Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini”, smatra podnositelj prijave.

Tvrdi da je u nadležnosti Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH je staranje o ostvarivanju i zaštiti osnovnih ljudskih prava, a pravo na život i zdravlje je jedno od najvažnijih ljudskih prava.

“Ako Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH nisu osigurali blagovremenu vakcina za imunizaciju stanovništva od virusa COVID 19, onda je očigledno da su povrijedili i ugrozili pravo na život i zdravlje građana Bosne i Hercegovine”, kaže Nakaš.

Navodi da pored toga, zakonima je utvrđeno da su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo zdravstva FBiH nadležni za oblast zdravstva odnosno zdravstvene zaštite stanovništva. Zakonima je, također, utvrđeno da su ministri koji rukovode ovim ministarstvima odgovorni za stanje u oblastima koje su u nadležnosti njihovih ministarstava.

“Nema nikakve dileme da su Ministrica civilnih poslova BiH i Ministar zdravstva FBiH osobno odgovorni za stanje u oblasti zdravstva, a to svakako znači i za nabavku vakcina kojima se sprječava širenje epidemije i štiti zdravlje stanovništva. Prema tome, postoji sasvim izvjesno postoji njihova osobna odgovornost.

To je bio razlog da sam, kao građanin, a naročito kao ljekar – zdravstveni radnik, smatrao potrebnim da nadležnom tužilaštvu podnesem krivičnu prijavu protiv navedenih funkcionera”, tvrdi Nakaš.

 

(StarMo)