Naslovnica BiH Nakaš: Moguća je pojava lažnih vakcina u BiH!

Nakaš: Moguća je pojava lažnih vakcina u BiH!

495

Sarajevo — Gostujući u izdaju dijaloške emisije FTV-a “Odgovorite ljudima” infektolog Bakir Nakaš, između ostalog govorio je i o vakcinama za koronavirus.

Doktor smatra da cjepivo nije prebrzo urađeno jer je bazirano na raznim aktivnostima koje su se provodile desetljećima unazad i zahvaljujući SARS-u i MERS-u postoje određeni programi izrade vakcine za ta dva virusa koji su sličnog karaktera kao korona.

“Svako cjepivo ima svoje i pozitivne i negativne karakteristike. Sigurno da je dobro da imamo više različitih cjepiva, da nismo bazirani samo na jednom, jer ako se ispostave određene komplikacije i problemi onda ćemo imati odjednom obustavljanje i zaustavit ćemo proces imunizacije. Ako se desi u ovakvoj prilici, kada imamo četiri ili pet različitih proizvoda koji mogu imati različite efekte onda postoji mogućnost da promijenimo smjer.”

Kada je riječ o Interpolovom upozorenju da je moguća trgovina lažnim cjepivima kaže da mi u BiH godinama imamo uvoz i prodaju lažnih lijekova, te je moguć i scenario pojave lažnih vakcina.

“Najgore je što je stanovništvo ostavljeno da se samo snalazi pa će oni koji imaju loše namjere naći put kako će doći do onoga ko će kupiti i aplicirati takvu vakcinu.”

(StarMo)