Naslovnica BiH Najviša incidenca u HNK

Najviša incidenca u HNK

530

Mostar — Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 5. 4. 2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naređeno je vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno izvještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od sedam dana, računajući od 8. 4. 2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka njihove primjene.

Ovaj štab je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva će današnje zaključke s prilozima dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona.


Prema zaključku od 08. 1. 2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja gradana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas prezentiranoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 324 slučaja na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom (851), Zapadnohercegovačkom (756) i Kantonu Sarajevo (490), prenosi Patria.

(StarMo)