Naslovnica Život Najveći vjetropark na svijetu

Najveći vjetropark na svijetu

264

Oslo — Norveška kompanija Equinor i britanska SSE Renewables zajedno će izgraditi i eksploatisati najveći vjetropark u moru kod obale Velike Britanije, u investiciji vrijednoj devet milijardi funti (10,2 milijardi eura), saopštila je danas norveška kompanija.

Te dvije grupe pobijedile su na tenderu za izgradnju vjetroparka Doger bank u Sjevernom moru, ukupnog kapaciteta od 3,6 gigavata, što odgovara potrošnji 4,5 miliona domaćinstava, a predstavlja oko pet posto ukupne britanske proizvodnje struje, navela je norveška kompanija.

Projekat koji obuhvata tri lokacije Creyke Beck A, Creyke Beck B i Teesside A, od po 1,2 gigavata, predstavlja ukupnu investiciju od oko devet milijardi funti u periodu od 2020. do 2026. godine, prenosi Beta.

Konačna odluka o investiciji za prvu od tri lokacije se očekuje 2020. a početak proizvodnje planiran je za 2023. godine. Očekivana cijena će biti 40 funti po megavat satu.

“Ono što se sada vidi je da što više gradimo vjetroparkove u moru to se smanjuju naši računi”, rekao je John Soven direktor Greenpeacea za Veliku Britaniju i pozvao britansku vladu da se više angažuje u izgradnji takvih objekata da bi se suočio sa hitnom situacijom oko klime.

Dvije kompanije su formirale zajedničku firmu, SSE, škotska grupa koja je kotirana na londonskoj berzi, bit će zadužena za fazu izgradnje, a Equvinor će biti zadužena za eksploataciju.

(StarMo)