Naslovnica Život Najveći dobavljač: Rusija prodaje Kini naftu po sniženoj cijeni

Najveći dobavljač: Rusija prodaje Kini naftu po sniženoj cijeni

109
foto arhiva

Peking/Moskva — Rusija je postala najveći kineski dobavljač nafte jer je prodavala sniženu naftu Pekingu zbog sankcija koje su mnoge zemlje uvele Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Uvoz ruske nafte porastao je za 55 posto u odnosu na godinu ranije na rekordnom nivou u maju, istisnuvši Saudijsku Arabiju kao najvećeg kineskog dobavljača.

Kina je povećala kupovinu ruske nafte uprkos smanjenoj potražnji zbog Covid ograničenja i usporavanje rasta svjetske ekonomije, javlja BBC.

U februaru su Kina i Rusija izjavile da njihovo prijateljstvo “nema granica”.

Kineske kompanije, uključujući državnog rafinerijskog diva Sinopec i državnu Zhenhua Oil, povećale su kupovinu ruske sirove nafte posljednjih mjeseci nakon što su im ponuđeni veliki popusti, jer su kupci u Evropi i SAD-u izbjegavali rusku energiju u skladu sa sankcijama zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Prema podacima kineske Generalne carinske uprave, uvoz u Kinu, koji uključuje zalihe pumpane kroz cjevovod Istočni Sibir Tihog okeana i isporuke morem, iznosio je gotovo 8,42 miliona tona prošlog mjeseca, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)