Naslovnica BiH “Najveća vojna vježba vojski SAD i BiH”

“Najveća vojna vježba vojski SAD i BiH”

85

Sarajevo — Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su glavninu američkih snaga, koje će skupa s Oružanim snagama BiH učestvovati u vježbi „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“ od 17. maja do 02. juna 2021. godine.

Zajedno s njima, kontingent od oko 360 američkih vojnika dočekali su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-pukovnik Ivica Jerkić, te američki oficir s najvišim činom u Bosni i Hercegovini, komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad. Američki vojnici u Sarajevo su stigli civilnim avionom iz SAD-a, letom preko Njemačke, i odmah su u pratnji pripadnika Vojne policije OS BiH upućeni ka poligonu OS BiH Manjača. Ukupno oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika učestvovat će na vježbi „Brzi odgovor 21“, na poligonima Glamoča, Manjače, te kasarne i zračne luke Dubrave kod Tuzle.

Ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson u svom je obraćanju istakao da će ovo biti najveća vojna vježba Oružanih snaga SAD i BiH do sada te da predstavlja izvrsnu priliku za obuku za obje zemlje.

„Kroz nekoliko narednih sedmica, OS SAD-a će raditi zajedno sa OS BiH da bi demonstrirali spremnost i interoperabilnost s NATO-om i saveznicima. Drago mi je da možemo sarađivati i na ovaj način,“ zaključio je Nelson, javlja Patria.

Vježbu „Brzi odgovor 21“ Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine. Ona je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21/Defender Europe 21“ koju Komanda OS SAD-a za Europu i Afriku provodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, uz učešće oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa.

(StarMo)