Naslovnica Izdvojeno Najteže u OŠ Drežnica: Više zaraženih u dvije sedmice, nego prije za...

Najteže u OŠ Drežnica: Više zaraženih u dvije sedmice, nego prije za šest mjeseci!

932
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Uprkos svim upozorenjima i apelima na poštivanje epidemioloških mjera, epidemija virusa korona na širem području Mostara se širi.

Prema podacima koje je portal StarMo u nedjelju dobio u Javnoj ustanovi (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar, nažalost, iz sedmice u sedmicu, ruše se rekordi u broju novozaraženih od koronavirusa (SARS CoV-2). Naime, ukupan broj zaraženih u ovoj sedmici je bio 120. Poređenja radi, prvih šest mjeseci epidemije, bilo je 200 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, a u zadnje dvije sedmice ima 216 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2.

“Skoro da nema institucije gdje nemamo pozitivnih zaposlenika. Ono što mi spominjemo u našim izvještajima su pripadnici vulnerabilnih skupina, tako da u ovoj sedmici smo imali pozitivna dva doktora, a sa novim rezultatima, ukupno tri pripadnika Oružanih snaga BiH, 13 učenika koji pohađaju predmetnu nastavu i pet učenika koji pohađaju razrednu nastavu”, potvrdio je za StarMo koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

Najkomplikovanija epidemiološka slika je u Osnovnoj školi (OŠ) Drežnica, i to zbog pozitivnih radnika koji rade u toj školi, kao i zbog osoba koje su primarni kontakti i moraju ići u izolaciju, a zaposlenici su te škole. Epidemiološku obradu te ustanove će uraditi Zavod za javno zdravstvo HNK, te donijeti konačnu odluku o daljnjem postupanju.

“Sa ovim trendom rasta broja oboljelih čeka nas težak period, te se nadamo da ćemo iz tuđih grešaka naučiti lekciju. S razlogom se pribojavamo predizbornih skupova i mitinga, zatim skupova i mitinga nakon izbornih rezultata, te molimo pripadnike i simpatizere svih stranaka da postupe po epidemiološkim mjerama koje su donesene, kako ne bismo imali još veći skok pozitivnih na SARS CoV-2 i da bismo izbjegli scenarij iz Crne Gore i Srbije”, apeluje Kamil Frko.

Medicinski radnici, dodaje Frko, apeluju posebno na mlade da se ponašaju odgovorno, jer populacija do dvadesete godine starosti je često asimptomatska, tj., ne pokazuju simptome na virus SARS CoV-2, a istovremeno prenosnici su bolesti.

“Još jednom napominjemo na premorenost zdravstvenog sistema koji je ponio najveći teret ove epidemije. Vjerujemo da će biti neophodno uraditi prioritete prilikom pregleda, uraditi drugačiji plan rada koji je u skladu s epidemijom, te tako pokušati da sačuvamo zdravstveni sistem od loma”, još jednom naglašava Frko.

Dodaje kako bi bilo neophodno zaposliti još medicinskih radnika u jeku ove epidemije, te samim tim omogućiti normalan rad zdravstvenih ustanova. “Te ustanove iz svog budžeta teško da mogu to priuštiti, te očekujemo pomoć od vlasti”, naglašava koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

Inače, po ko zna koji put, struka poziva organe vlasti, inspekciju, MUP i ostale koji su nadležni, da rade kontrole i tako utvrde da li se provode epidemiološke mjere i u javnom i privatom sektoru.

StarMo podsjeća, već mjesecima iz JU DZ Stari grad Mostar i drugih medicinskih institucija, pozivaju građane da poštuju sasvim jednostavne, ali efikasne mjere – nošenje zaštitnih maski za lice, pogotovo u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom gdje nije moguće držati fizički razmak od najmanje metar i po; te redovno pranje ruku i držanje lične i higijene prostora.

Evropske zemlje ponovo ovih dana uvode strožije mjere i ograničeni karantin, u nastojanju da suzbiju širenje virusa korona, koji ponovo ovih dana na ovom kontinentu, sa dolaskom jeseni, počinje naglo povećavati broj zaraženih i puniti odjele intenzivne njege.

Podsjetimo i da su i ranije mostarski zdravstveni radnici naglašavali kako dolazak jeseni donosi i zarazu sezonskom gripom i drugim virusima tipičnim za ovo doba godine, što borbu protiv pandemije koronavirusa čini još težom.

(StarMo)