Naslovnica BiH Najavljeni mirni protesti ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu

Najavljeni mirni protesti ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu

100

Sarajevo — Grupa građana organizovat će u ponedjeljak mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu s početkom u 10 sati.

Od Visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da “reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH”.

Ova informacija potvrđena je preko Facebook stranice ‘Restart – konkretno, transparentno i dosljedno’.

– U ponedjeljak imamo priliku da ispred OHR pitamo visokog predstavnika zašto ne radi posao za koji je jako dobro plaćen, a posao je da štiti ustavno-pravni poredak naše zemlje”, započeli su organizatori protesta u pozivu ostalim građanima pa dodali:

“Povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, pozivamo građane na mirne proteste ispred OHR-a u ponedeljak od 10 sati. Svjedoci smo bahatih, beskurpuloznih, nekarakternih i društveno opasnih političara, koji kreiraju strah, šire mržnju i neizvjesnost među građanima. Koji ne poštuju i atakuju na institucije države, ugrožavaju mir i sigurnost, kao i budućnost svih ljudi u BiH, urušavajući sve društvene i demokratske procese postignute u BiH poslije Dayton-a. Zahtjevamo da visoki predstavnik Christian Schmidt u koordinaciji sa EU i SAD odlučno i hitno reaguje povodom aktuelne krizne situacije u zemlji. Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH”, naveli su organizatori Sejda Čavćić i Suad Đozić.

(StarMo)